Dinsdag 15 september 2020.
Vandaag was de eerste bespreking met mijn begeleider Stefano. We hebben besproken waar ik onderzoek naar kan gaan doen, en vooral welke vragen belangrijk zijn om te beantwoorden.
Vragen zoals: Wat is er allemaal al in het “landschap” van meditatie? Wat wil ik bereiken met deze thematiek? Waarom heb ik deze thematiek gekozen? Wie is mijn doelgroep?
Ik kreeg de tip om tijdens mijn research mij niet alleen te focussen op het theoretische vlak, maar dat het juist ook al fijn is om wat beeldend materiaal te verzamelen. Bijvoorbeeld: Hoe zien meditatie apps eruit? Hoe ziet de cover van een boek eruit over meditatie? Welke typografie wordt er gebruikt? Etc.
Wat ik zelf een interessante insteek vond was om juist weg te gaan van het cliche.
Het cliche in beeldmateriaal. Denk hierbij aan fotografie/video’s van landschappen. Waarom worden dit soort beelden nu gebruikt? Daarnaast lijkt het mij ook tof om meditatie te verbinden met de vele negativiteit die er nu speelt in de wereld.
TO DO:
- Onderzoek naar de geschiedenis/oorsprong van meditatie
- Onderzoek naar vormgeving van meditaties in diverse culturen
- Onderzoek naar het “landschap” van meditatie, wat bestaat er allemaal al?
- Onderzoek naar stress/negatieve factoren waardoor mensen overprikkeld raken
- Analyseren van meditaties
Leef Je Mooiste Leven Podcast #92 Meditatie helpt bij slaapproblemen, depressie en stress | met Duco Kanij
Duco Kanij startte met het gebruik van de Meditation Moments app van Michael Pilarczyk. Deze app gebruik ik zelf ook. Ze hebben speeksel bij Duco afgenomen, om een 0-meting vast te leggen zodat ze konden kijken wat meditatie nou met je doet.
Enkele resultaten:
- Het Dopamine gehalte gaat omhoog: hierdoor wordt je zelfvertrouwen beter, is je focus beter, word je meer besluitvaardig en heb je meer wilskracht. Je wordt rustiger.
- Er worden meer Gawa’s geproduceerd. Gawa’s zijn hormonen die ervoor zorgen dat je minder stressgevoelig bent waardoor je minder wordt overprikkeld.
- De alfagolven in je hersenen worden meer. Zo ben je nog meer in staat om gefocust te blijven en wordt de doorbloeding in je hersenen beter.
Dopamine triggert je beloningssysteem.
Prikkels: geluid, gehoor, zien, horen, voelen, proeven
Mediteren moet je leren.
How Headspace Became the #1 Meditation App Using These 8 Simple Gamification Principles
Gamification is het proces van het ontleden van ‘leuke’ activiteiten, het begrijpen van de mechanica erachter en het toepassen van de principes om echte processen en ervaringen leuker te maken. De meeste processen worden ontworpen naar efficiëntie (functiegericht). Maar bij gamification is het zo dat de mens centraal staat in het ontwerpproces. Het houdt rekening met onze angsten, gebreken en onzekerheden tijdens het ontwerpproces en optimaliseert voor menselijke motivatie in plaats van pure functionaliteit.
Volgens gamification-expert Yu-Kai Chou was de game-industrie de eerste die mensgericht ontwerpen onder de knie had. De hele taak van een game-ontwerper is om spelers te vermaken door te leren hoe ze hen kunnen motiveren en betrokken houden. De game-industrie is een schat aan inzichten in wat mensen motiveert om dingen te doen en ze te blijven doen. Yu-Kai Chou erkent dit en heeft zijn hele carrière geprobeerd te begrijpen wat games zo verslavend maakt. Op basis van zijn bevindingen ontwikkelde hij iets dat het Octalysis Framework wordt genoemd. Het Framework gaat ervan uit dat alles wat we doen is gebaseerd op een van de 8 Core Drives.

Wij worden gemotiveerd door 8 Core Drives:
1. Behoefte aan betekenis
2. Verlangen naar iets bereiken
3. Sterk voelen om creativiteit te uiten en feedback te krijgen
4. Sociale invloed en verbinding
5. Onvoorspelbaarheid en nieuwsgierigheid
6. Schaarste en het verlangen naar wat we niet kunnen hebben
7. Eigendom en bezit
8. Vermijden van negatieve gevolgen
Headspace nam deze Core Drivers op in hun gebruikerservaring ontwerp om van meditatie een lonende ervaring te maken. De app kent inmiddels miljoenen dagelijkse gebruikers.
- Core Drive 1: ik wil gelukkiger zijn door mijn angst beter te beheersen en bewuster te zijn.
- Core Drive 2: binnen 3 minuten na het openen van de app heb ik mijn eerste meditatie voltooid.
- Core Drive 3: ik vraag me af hoe ik de meditatie van vandaag interessanter kan maken.
- Core Drive 4: 19.658 mensen mediteren momenteel op de app. Ik zal mijn vrienden uitnodigen om het ook te doen.
- Core Drive 5: ik zal mijn eigen meditatieschema maken.
- Core Drive 6: mijn streak is 32 dagen. Ik kan vandaag niet missen, anders breek ik mijn streak!
- Core Drive 7: Oh kijk! Er zijn nieuwe geleide meditaties uit. Laat me ze onderzoeken.
- Core Drive 8: deze speciale meditaties bevinden zich achter een betaalmuur. Ik wil ze echt.
How to design for meditation: Designer Anna Charity on developing the Headspace brand
Anna Charity, werkte sinds 2011 voor Headspace. Zelf dacht ze eerst dat meditatie iets voor hippies was. Maar al snel genoeg nam ze de challenge aan en dacht ze “het is net zo simpel als dagelijks je tandenpoetsen”.
Het grootste obstakel voor het creëren van een meditatie merk was om het te laten voelen dat Headspace voor iedereen is. Maar meditatie is een vaardigheid, en een moeilijk iets om uit te leggen. En het kent ook vele clichés. Enkele vragen die ze hadden waren: Hoe ontwerpen we iets dat de historisch diepgewortelde esthetiek van meditatie tegenspreekt? Hoe breken we het concept af op een manier die iedereen begrijpt? En hoe zorgen we ervoor dat meditatie net zo normaal aanvoelt als tandenpoetsen?
Animatie en illustratie werden een belangrijk onderdeel van het merk. Door karakters te gaan gebruiken en storytelling werd de drempel een stuk lager en konden ze meditatie presenteren op een luchtige maar toch gevoelige manier.
Ze wilden een op eerlijke manier inzicht geven aan meditatie. Headspace gaat over het gebruik van meditatie om de uitdagingen van ons dagelijks leven aan te pakken, en minder over het uitbesteden of ontsnappen aan onze problemen.Alle vertellingen en verhalen zijn afkomstig van Andy (medeoprichter en stem van Headspace) die hij leerde tijdens zijn reis om een gewijde monnik te worden. Dus hoewel het zijn stem is die deze verhalen vertelt, zijn ze veel ouder dan hij. En het feit dat we toegang hebben tot deze ongelooflijke verhalen, betekent dat we op een boeiende manier over meditatie kunnen praten.
https://lectureinprogress.com/journal/anna-charity
Als je kijkt naar de video’s van Headspace zie je dat meditatie op een luchtige, herkenbare manier wordt uitgelegd. Met deze video’s beperken ze zich niet tot een specifieke doelgroep, maar iedereen kan zich hierin vinden. Ze gebruiken situaties die veel voorkomen, waardoor de herkenning goed naar voren komt. Ook maken ze totaal geen gebruik van clichébeelden. Heel veel meditatie apps gebruiken namelijk beelden uit de natuur bijvoorbeeld.
Surfing is meditation.
Dit is een werk gemaakt door Warwick, Kay. Een ontwerper uit Zuid-Afrika. Deze 2 visuals geven weer dat surfen voor hem een meditatie moment is. Ik vind dit een heel tof beeld. Het is een beeld wat totaal gene cliché uitstraalt. De kleuren spreken mij enorm aan, evenals de vormen.
https://studiowok.co/work/surfing-is-meditation


Google: meditatie/meditation


Wanneer je googelt naar meditatie en kijkt naar afbeeldingen, zie je voornamelijk landschappen, de welbekende kleermakerszit, de handen waarmee de duim en wijsvinger worden aangeraakt. Het zijn ook wel de bekende clichés als je denkt aan meditatie. Maar is dit daadwerkelijk hoe je hoort te mediteren? Als ik zelf mediteer dan hoef ik niet in de natuur te zijn, ga ik niet wachten op een zonsondergangen ga ik niet per se in een kleermakerszit zitten. Mediteren doe ik waar, wanneer en hoe ik het zelf wil. Waar ik me prettig bij voel.
Welke meditatie apps zijn er?
- Meditation Moments app.
Deze app gebruik ik zelf. Het is een app ontwikkelt door Michael Pilarczyk. In deze app vind je diverse categorieën meditaties: start je dag, ontspanning, slaap lekker, rust in je hoofd, inspiratie, visualisatie, kids, korte breaks en muziek.
De meditaties in deze app zijn Nederlandstalig. In de muziek zitten speciale frequenties verwerkt waardoor je een diepe focus, rust en slaap krijgt.
De vormgeving van deze app is simpel en overzichtelijk. Kleuren die in de app terugkomen zijn: geel, rood, groen, blauw, oranje, roze en paars.
Voor de thumbnails van de meditaties gebruiken ze fotografie uit natuur. Dat vind ik zelf wel jammer, het is niet echt bepaald een beeld wat je onderscheidt van andere meditatie apps.
De meditation moments app kent een gratis variant en premium variant.
2. Headspace
De missie van Headspace luidt: de gezondheid en het geluk van de wereld verbeteren. Je kan Headspace eerst uitproberen om zo de essentie van meditatie en mindfulness te ontdekken. Bevalt het je? Dan koop je een premium abonnement.
De app ziet er vriendelijk en rustig uit. De karakters en animaties in de app schetsen herkenbare situaties waardoor je jezelf makkelijk in de karaktes/animaties herkent.
Headspace heeft 5 categorieën: today, meditate, sleep, move en focus.
Onder de categorie today vind je een inspirerende quote, recent geluisterde meditaties/muziek en staat er een suggestie.
Onder de categorie meditate staan allerlei meditaties. Je kan hier kiezen uit
- courses and singles: geleide meditaties voor ieder moment
- SOS: voor als je écht even een break nodig hebt
- Timers: je kiest je meditatie op lengte
- Techniques and support: mindfulness tips om meditatie nog beter te kunnen toepassen.
Onder de categorie sleep vind je audiofragmenten van bijvoorbeeld regen en bij dat geluid wordt er een verhaal verteld.
Onder de categorie Move vind je diverse workouts, gebaseerd op hoe je je voelt. Dit kan dus een workout zijn tegen stress maar ook bijvoorbeeld voor als je angst hebt.
De categorie focus heeft diverse muziek, maar ook oefeningen hoe je je beter kan focussen, en zelfs 3D audio!
https://www.headspace.com/about-us
Maandag 21 september
Vandaag hebben we ons eerste onderzoek besproken. Tijdens de bespreking kwam ik erachter dat ook mijn studiegenoten ervaarde dat er een verkeerd beeld wordt afgegeven bij meditatie. De clichébeelden creëren een bepaald beeld wat men dan denkt wat mediteren is, maar dat is vaak helemaal niet zo.
We hebben het er ook over gehad aan wat voor een uiting ik zat te denken. Wordt dat een app? Wil je dat wel? Denk hierbij dan ook aan concurrentie. Wat zijn jouw USP’s? Hoe zorg je ervoor dat mensen geïnspireerd raken?
Uit dit gesprek werd het mij duidelijk dat ik meditatie graag wil ontnuchteren als het ware. Ik wil dat zelfs de meeste averechtse persoon getriggerd wordt om meditatie überhaupt te proberen. Al is het maar voor 3 minuten.
TO DO:
- Hoe mediteer ik? Leg dit vast met timelapse.
- Schets situaties waar je kan mediteren.
- Het gevoel van meditatie vormgeven.
Ik ben voor mezelf gaan nadenken waar ik zelf zoal mediteer, en heb dit ook vastgelegd per timelapse:
Ook heb ik via mijn insta story de vraag gesteld of de mensen die doen mediteren met mij konden delen hoe en waar zij deden mediteren. Hier zijn de volgende antwoorden uitgekomen:
- op de yogamat (zittend en/of liggend)
- in de auto (niet rijdend)
- in de trein
- buiten in de tuin (zittend en/of liggend)
- in bed (zittend en/of liggend)
- in de woonkamer
- op de fiets
- tijdens een wandeling
- in bad (liggend)
Vervolgens ben ik uit tijdschriften personen gaan knippen en heb ik hun als mediterende neergezet in diverse omgevingen.











Ik ben op zoek gegaan naar meditatie campagnes. En kwam de volgende tegen:
Mindful in May was een campagne in 2013 waar je de gehele maand mei mee kon doen aan een meditatie challenge. Iedere dag ontving je een mail in je inbox om te gaan mediteren, dit om jou te motiveren naar een nieuwe gezonde dagelijkse gewoonte in je leven. De motiverende factor hierin was, als jij ging mediteren, werd er geld gedoneerd om schoon water te leveren aan 1 miljard mensen.
Als ik kijk naar de campagne, vind ik de animatie niet inspirerend genoeg om mij te motiveren. Ik denk dat dat o.a. komt door het kleurgebruik en de stijl van animaties. Ik vind de kleuren te donker, en de animatie stijl te kinderlijk.